Praque Trakehners

Tallin historia

Praya, tai siis sen aikainen Freasia, avasi ovensa ensimmäisen kerran joulukuussa 2010. Minua inspiroi puoliverimaailma, ja halusin kokeilla, olisiko minusta puoliverisiittolan ylläpitäjäksi. Itselläni ei kuitenkaan ollut mielessä mitään rotua, mitä haluaisin alkaa jalostamaan. Lopullinen päätös kasvatusrodusta selvisi hevostalli. netin foorumilla, jossa kyselin minkä rodun kantaa tulisi nostattaa. Ilmeni, että estepainoitteiset trakehnerinhevoset ovat tällä hetkellä tarpeen, ja niinpä otin haasteen vastaan. En kuitenkaan voinut vastustaa kiusausta ostaa muitakin puoliverihevosia talliin, joten kasvatamme myös muita rotuja.

Freasia vaihtoi nimeä 27.07.2011, sillä mainostaessani tallia ensimmäisen kerran tuli väkisinkin huomattua, että sen nimi oli harhaanjohtava; useat luulivat minun pykänneen friisiläistallin. Näitä väärinkäsityksiä tuli sen verran monta, että päätin vaihtaa tallin nimeä samalla kun ulkomuoto muuttuisi. Uuden nimen keksiminen oli helpommin sanottu kuin tehty, mutta lopulta jotenkin se vain keksittiin, Praya Sporthorses.

Tallin ensimmäiset (ja samalla myös minun ensimmäiset) trakehnerit ovat ori Royal Correct sekä tammat Awwy Express ja Apple Inc. Nämä kolme toin Euroopasta vuonna 2010. Tähtään niillä melko korkealle, sillä ne ovat ikäänkuin kantahevosemme. Ensimmäiset kasvatit olivat hollantilaisia puoliverisiä, sillä otin talliini kolme vanhempaa pv-tuontiani: BWT Dora, Donee's Sleipnet ja Svea Express. Nämä kaikki ovat jo edesmenneitä, palkittuja hevosia. Vain Svealta jätin jälkeläisen Prayaan, ja se onkin loistotamma Abbie Express.

Vuoden 2012 alussa Prayassa olikin jo hevosmäärä lähtenyt kirjaimellisesti käsistä: oreja löytyi kolmekymmentä ja sama määrä tammoja. Sijoituksia kahmineet trakehnertuontini sekä hannoverkilpurit Greyhound ja Shapeshifter saivat ensimmäisiä jälkeläisiään, ja suurinosa niistä jäikin kotiin kasvamaan. Tallin tilanpuutteen vuoksi kuitenkin syyskuussa 2012 Greyhound ja Shapeshifter myytiin Sherlock Horsesiin hannoverjalostukseen. Happyhunter olisi VIR MVA Ch:n arvoinen, mutta samaiset kuvat ovat käytössä jollain toisella palkitulla holsteinerilla. Tallin rotukantaan oli tullut paljon muutosta, trakehnerien ja hannoverien lisäksi löytyi brandenburginhevosta, englantilaista täysiveristä sekä shetlanninponeja!

Toinen tallini Varpumäen hevostila lopetti toimintansa toukokuussa 2012, joten kyseisen tallin hevosmassa siirtyi Prayan tiloihin. Nyt tallin rotuvalikoima oli entistä laajempi: sekaan tuli suomenhevosia, welshejä, connemaroja sekä newforestinponeja. Tallin toiminta pysyttelee valtavasta rotumäärästään huolimatta entisellään, kasvattaen vain puoliverihevosia.

Viimeisin uudistustempaus tuli käytäntöön 15. syyskuuta 2012. Kiinnostukseni Praya Sporthorsesin pyörittämiseen oli hyvin vähäistä, vaikka nyt kaikki tuntuikin palanneen v-maailmassa takaisin raiteilleen. VRL on palannut entistä ehompana, kilpaileminen on ollut aktiivista, osa tallin kantahevosista on laatisvalmiita. Mikä siis voikaan enää mättää? No minäpä kerron: viikosta toiseen on ollut tasaisen tylsää harmaata, jotain olisi tehtävä. Aikani mietittyä mitä tehdä, tulin siihen tulokseen, että tallin nimi kaipaa muutosta. Viikon-pari mietiskelin nimiä Deadlock, Quicktime ja Praque Trakehners, ja koska itse en osaa päättää, käännyin hötöläisten puoleen. Äänestys osoitti Praquen olevan kannatetumpi, ja se on kieltämättä omaankin mieleeni ehkä paras vaihtoehto, onhan se hyvin paljon samantapainen kuin Praya!
Nyt, kun uudistuksenaihe oli päätetty, ei auttanut muu kuin käydä hommiin! Leija hoiti hetkessä otsikkotekstin vaihdon, ja kasvatusnimet oli jo tiedossa. Tuntui vähän haikealta hyvätä Praya, se jotenkin "sopi suuhun", mutta ehkä ajan kanssa Praque alkaa myös muotoutua paikoilleen? Uusin ja parantelin tallin sivuja, ja kaikki hevoset saivat aateliton.nettiin sivut.

Vanhat ulkoasumme vuosilta 2010-2012

     

Koristekuvan © Gestüt Hämelschenburg
virtuaalitalli / a sim-game stable
Webdesign © Leija 2012